Νευρομυϊκή Νοσος Ενηλίκων/Παίδων

 

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΝΟΣΟΣ 

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΝΟΣΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Η  νευρομυϊκή νόσος των ενηλίκων είναι μια σειρά από διαφορετικές νευρομυϊκές παθήσεις όπως Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας και μυοπάθειες. Οι παθήσεις αυτές εκτός από την δυσκολία που προκαλούν στον ασθενή στο περπάτημα, οδηγούν και στον σχηματισμό παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης οι οποίες μερικές φορές είναι πολύ σοβαρές. Ο τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων αυτών είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων και φυσικοθεραπείας και σε σπάνιες περιπτώσεις, χρήση κηδεμόνα. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των ασθενών τελικά θα οδηγηθεί στο χειρουργείο.

 
ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΝΟΣΟΣ ΠΑΙΔΩΝ
Η νευρομυϊκή σκολίωση στα παιδιά προκαλείται από διάφορες νευρομυϊκές παθήσεις. Αυτές είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, η πολιομυελίτιδα, η σπονδυλική μυϊκή ατροφία, η κάκωση του νωτιαίου μυελού και τέλος άλλες νόσοι. Η παραμόρφωση που εμφανίζεται στους ασθενείς αυτούς είναι είτε η σκολίωση, είτε η κύφωση. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή συνοδεύεται από πόνο, απώλεια της ικανότητας να περπατάνε ή, για τα παιδία που δεν περπατάνε, δυσκολία να καθίσουν στην αναπηρική καρέκλα. Επίσης η νευρομυϊκή νόσος σε συνδυασμό με την σκολίωση, επηρεάζει σημαντικά την πνευμονική λειτουργία με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πνευμονικής χωρητικότητας, λοιμώξεις των πνευμόνων κα.
Η αντιμετώπιση της νευρομυϊκής σκολίωσης είναι ανάλογη με το κυρίαρχο πρόβλημα όπως ο πόνος, η δυσκολία να παραμένει ο ασθενής στην καθιστή θέση καθώς και με την σοβαρότητα της σκολίωσης. Ο κηδεμόνας χρησιμοποιείται για σκολιώσεις οι οποίες είναι μαλακές και κάτω των 50°. Για τους ασθενείς που δεν περπατάνε, οι τροποποιήσεις της αναπηρικής καρέκλας μπορούν να βοηθήσουν ώστε να κάθονται άνετα και ισορροπημένα.
 Η χειρουργική θεραπεία ακολουθείται στους ασθενείς οι οποίοι έχουν προοδευτική σκολίωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια παραμόρφωση στο μέλλον. Γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις το όριο του χειρουργείου είναι οι 50°, εκτός από την μυϊκή δυστροφία που πρέπει να αντιμετωπίζεται όταν η σκολίωση ξεπεράσει τις 20°. Στην περίπτωση αυτή το χειρουργείο διατηρεί και την λειτουργία των πνευμόνων και την ικανότητα να περπατάνε οι ασθενείς για αρκετά ακόμα χρόνια. 
Το χειρουργείο μπορεί να είναι οπίσθιο ή συνδυασμός πρόσθιου και οπίσθιου. Η επιτυχία αυτών των χειρουργείων εξαρτάται από την δυνατότητα να δοθεί μια ισορροπία στην σπονδυλική στήλη, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του ασθενούς και η άνεσή του και να μπορεί ο ασθενής να ζήσει μια παραγωγική ζωή παρά το κινητικό του πρόβλημα.
 
 
« επιστροφή
© Papadopoulos Hlias | All rights reserved