ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Εκφυλιστική

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ
Εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι η ολίσθηση του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλον, συνήθως του Ο4 πάνω στον Ο5, σαν αποτέλεσμα της εκφύλισης των μεταξύ των στοιχείων όπως είναι ο σπονδυλικός δίσκος και οι οπίσθιες αρθρώσεις. Αυτός ο τύπος είναι πολύ συνηθισμένος σε γυναίκες γύρω στην ηλικία των 60 ετών.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα αφορούν πόνο στην σπονδυλική στήλη (ο οποίος μπορεί να κατεβαίνει και στους γλουτούς ή και στα πόδια), σπασμούς των μηρών, μυϊκή αδυναμία, διαταραχή της βάδισης έως διαλείπουσα χωλότητα σε ασθενείς που η στένωση πλέον είναι πολύ σημαντική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με σπονδυλολίσθηση είναι ασυμπτωματικοί.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η προσέγγιση των ασθενών με εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση δεν διαφέρει από αυτή των ασθενών με σπονδυλική στένωση. Συνήθως η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση ανακαλύπτεται στον απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή στις ακτινογραφίες ή στις μαγνητικές τομογραφίες.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η συντηρητική αγωγή αφορά ανάπαυση, περιορισμό των δραστηριοτήτων, την χρήση φαρμάκων αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων και πιθανόν και ένα κηδεμόνα. Η εκφυλιστική σπονδύλωση είναι προοδευτική, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα χειροτερεύουν με τον καιρό. 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται όταν τα συμπτώματα δεν μπορούν να ελεγχτούν με την συντηρητική αγωγή. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι η σπονδυλοδεσία και η αποσυμπίεση. Μικρού βαθμού σπονδυλολισθήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με απλή αποσυμπίεση των νεύρων αν και είναι καλό να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός δραστηριότητας του ασθενούς.
ΑΘΗΝΑ
Υψηλάντου 18, 10678 Αθήνα
Τηλ γραμματείας +30 6956 483599
Τηλ Ιατρείου 30 210 7218719
e-mail: [email protected]

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
215 Λ. Σπύρου Κυπριανού 2047
Στρόβολος, Λευκωσία. Κύπρος
AIMIS Spine
Tηλ γραμματείας +357 22476600
© 2020 Δρ. Ηλίας Χ. Παπαδόπουλος. All rights reserved.