Εκφυλιστική Σπονδυλολίσθηση

Εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι η ολίσθηση του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλον, συνήθως του Ο4 πάνω στον Ο5, σαν αποτέλεσμα της εκφύλισης των μεταξύ των στοιχείων όπως είναι ο σπονδυλικός δίσκος και οι οπίσθιες αρθρώσεις. Αυτός ο τύπος είναι πολύ συνηθισμένος σε γυναίκες γύρω στην ηλικία των 60 ετών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα αφορούν πόνο στην σπονδυλική στήλη (ο οποίος μπορεί να κατεβαίνει και στους γλουτούς ή και στα πόδια), σπασμούς των μηρών, μυϊκή αδυναμία, διαταραχή της βάδισης έως διαλείπουσα χωλότητα σε ασθενείς που η στένωση πλέον είναι πολύ σημαντική.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η προσέγγιση των ασθενών με εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση δεν διαφέρει από αυτή των ασθενών με σπονδυλική στένωση. Συνήθως η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση ανακαλύπτεται στον απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή στις ακτινογραφίες ή στις μαγνητικές τομογραφίες που γίνονται κατά τη διερεύνηση ασθενών με τα παραπάνω συμπτώματα. .

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η συντηρητική αγωγή αφορά ανάπαυση, περιορισμό των δραστηριοτήτων, την χρήση φαρμάκων αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων και πιθανόν και μία απλή ζώνη. Η εκφυλιστική σπονδύλωση είναι προοδευτική, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα χειροτερεύουν με τον καιρό.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται όταν τα συμπτώματα δεν μπορούν να ελεγχτούν με την συντηρητική αγωγή. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων με ή χωρίς σπονδυλοδεσία.

Μικρού βαθμού σπονδυλολισθήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με απλή αποσυμπίεση των νεύρων αν και είναι καλό να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός δραστηριότητας του ασθενούς. Μεγαλύτερες εκφυλιστικές σπονδυλολισθήσεις χρήζουν σπονδυλοδεσίας για την αναχαίτηση της πιθανής επιδείνωσης της ολίσθησης μετά την αποσυμπίεση. Επίσης υποψήφιοι για σπονδυλοδεσία είναι ασθενείς που έχουν σοβαρό πόνο στη μέση ή συνδυάζεται η σκολίωση με εκφυλιστική σκολίωση.