Μυελογραφία & Αξονική τομογραφία

ΜΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Μερικές φορές χρειάζεται ο συνδυασμός αξονικής τομογραφίας και μυελογραφίας. Η μεμονωμένη μυελογραφία είναι η έγχυση σκιαγραφικού υγρού μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα και η εν συνεχεία λήψη ακτινογραφιών. Αυτές οι ακτινογραφίες-μυελογραφήματα δείχνουν τον νωτιαίο μυελό καθώς και τις νωτιαίες ρίζες και μπορούν έτσι να δείξουν τις περιοχές πίεσης αυτών καθότι σε αυτές τις περιοχές δεν πηγαίνει το σκιαγραφικό. Όταν συνδυάζουμε λοιπόν την μυελογραφία μαζί με την αξονική τομογραφία  τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όσον αφορά την απεικόνιση των νευρικών στοιχείων, περίπου αντίστοιχα με της μαγνητικής τομογραφίας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Ο ασθενής ετοιμάζεται στον χώρο του αξονικού τομογράφου. Πριν όμως  από την εξέταση πρέπει: Α) να έχει προληφθεί να υπάρχει άτομο για την μεταφορά του ασθενή μετά την έγχυση καθότι δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει, Β) δεν πρέπει να φάει ούτε να πιεί τίποτα από τα μεσάνυχτα και μετά, την τελευταία νύχτα πριν την εξέταση Γ) ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για διαβήτη, επιληψία ή αντιπηκτικά, πρέπει να το συζητήσουν με τον γιατρό τους γιατί κάποια από αυτά πρέπει να τα σταματήσουν 48 ώρες πριν την έγχυση Δ) ο τεχνολόγος πρέπει να ενημερώνεται για την πιθανότητα ύπαρξης εγκυμοσύνης και για την πιθανότητα αλλεργίας στο σκιαγραφικό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ

Η εξέταση έχει δύο τμήματα. Πρώτον, την έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας στην σπονδυλική στήλη και δεύτερον, την λήψη των εικόνων. Ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου. Υπό άσηπτες συνθήκες εγχύεται μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα η σκιερή ουσία: αποστειρώνεται η περιοχή της σπονδυλικής στήλης (συνήθως γίνεται στην οσφυϊκή χώρα) με την χρήση τοπικού απολυμαντικού και μετά με μια βελόνα αφαιρείται λίγο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τοποθετείται το σκιαγραφικό. Η θέση με την οποία τοποθετείται ο ασθενής είναι πλάγια με τα γόνατα στο στήθος. Η θέση αυτή βοηθάει την διέλευση της βελόνας και την είσοδό της στον σπονδυλικό σωλήνα. Για την καλύτερη τοποθέτηση της βελόνας και την καλύτερη διάχυση του φαρμάκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, η έγχυση πρέπει να γίνεται με ακτινοσκοπικό έλεγχο. Μετά την έγχυση λαμβάνονται οι εικόνες στον αξονικό τομογράφο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Αμέσως μετά την εξέταση ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στον χώρο για μερικές ώρες και γυρνώντας σπίτι πρέπει να παρθούν οι εξής προφυλάξεις: 1) το κεφάλι του πρέπει να είναι ψηλά και δεν πρέπει να ξαπλώσει χωρίς μαξιλάρι ή να σκύβει. Αυτό βοηθάει στο να μην προχωρήσει η σκιαγραφική ουσία μέσα στον εγκέφαλο. 2) ο ασθενής πρέπει να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες και να πιεί αρκετά υγρά (8 περίπου ποτήρια νερό) 3) ο ασθενής δεν πρέπει να αθληθεί αυτή την μέρα, 4) πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του σε περίπτωση που νιώσει δυνατό πονοκέφαλο, ζάλη, πυρετό, ή και αδυναμία των κάτω άκρων.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΜΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την μυελογραφία οι οποίοι είναι πολύ σπάνιοι. Οι πιο συνηθισμένοι είναι πονοκέφαλος ο οποίος περνάει μετά από 1-2 μέρες και με την λήψη πολλών υγρών και με την ανάπαυση. Το επόμενο είναι ναυτία και ζάλη. Πάρα πολύ σπάνια εμφανίζονται επιληπτικές κρίσεις ή φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης .
Όσον αφορά τον πονοκέφαλο, αν αυτός επιμένει, η λύση είναι η επισκληρίδια έγχυση πήγματος αίματος (blood patch), το οποίο ουσιαστικά σταματάει την διαφυγή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και σταματάει τον πονοκέφαλο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αξονική μυελογραφία είναι μια εξαιρετική διαγνωστική εξέταση που είναι επεμβατική, οπότε φυλάσσεται για τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνει μαγνητική τομογραφία και όπως έχει τονιστεί και προηγουμένως, η διαγνωστική της αξία είναι σχεδόν ισοδύναμη με αυτή της μαγνητικής.