Νευρομυϊκή Νοσος Ενηλίκων/Παίδων

Παρουσίαση

Μπορείτε να κατεβάσετε το pdf από εδώ.

Όταν κάνουμε λόγο για τη νευρομυϊκή νόσος, ουσιαστικά περιγράφουμε μια ομάδα ασθενειών και παθήσεων με κοινό παρονομαστή τη μυϊκή αδυναμία.

Νευρομυϊκή Νόσος Ενηλίκων

Η νευρομυϊκή νόσος των ενηλίκων αφορά σε μια σειρά από διαφορετικές νευρομυϊκές παθήσεις, όπως είναι:

 • Η νόσος του Parkinson
 • Η σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Μυϊκή δυστροφία Duchenne

Οι παθήσεις αυτές, εκτός από τη δυσκολία που προκαλούν στον ασθενή στο περπάτημα, οδηγούν και στον σχηματισμό παραμορφώσεων σπονδυλικής στήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραμορφώσεις αυτές μπορεί να είναι μεγάλης σοβαρότητας.

Νευρομυϊκή Νόσος Ενηλίκων – Αντιμετώπιση

Ο τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων αυτών είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων και φυσικοθεραπείας και, σε σπάνιες περιπτώσεις, χρήση κηδεμόνα.

Νευρομυϊκή Νόσος Παίδων

Η νευρομυϊκή σκολίωση στα παιδιά προκαλείται από διάφορες νευρομυϊκές παθήσεις, όπως είναι:

 • Εγκεφαλική παράλυση
 • Νωτιαία μυϊκή δυστροφία
 • Πολιομυελίτιδα
 • Σπονδυλική μυϊκή ατροφία
 • Κακώσεις του νωτιαίου μυελού κτλ.

Η παραμόρφωση στις περιπτώσεις αυτές είναι είτε η σκολίωση, είτε η κύφωση.
Συμπτώματα που πιθανό να εκδηλώνονται είναι ο πόνος, η απώλεια της ικανότητας να βάδισης ή δυσανεξία στην καθιστική θέση.

Η νευρομυϊκή νόσος, σε συνδυασμό με την σκολίωση, επηρεάζει σημαντικά την πνευμονική λειτουργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

 • Τον περιορισμό της πνευμονικής χωρητικότητας
 • Τη δύσπνοια
 • Τις λοιμώξεις των πνευμόνων

Νευρομυϊκή Νόσος Παίδων – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της νευρομυϊκής σκολίωσης στα παιδιά, είναι ανάλογη με το κυρίαρχο πρόβλημα. Έτσι, ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να υπολογίσει το βαθμό σοβαρότητας της σκολίωσης, καθώς και χαρακτηριστικά της πάθησης όπως είναι ο πόνος, η δυσκολία να παραμένει ο ασθενής στην καθιστή θέση κ.α.

Ο κηδεμόνας χρησιμοποιείται για σκολιώσεις, οι οποίες είναι μαλακές και κάτω των 50°.
Για τους ασθενείς που δεν περπατάνε, οι τροποποιήσεις της αναπηρικής καρέκλας μπορούν να βοηθήσουν ώστε να κάθονται άνετα.

Νευρομυϊκή Νόσος Παίδων – Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία ακολουθείται στους ασθενείς οι οποίοι έχουν προοδευτική σκολίωση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη παραμόρφωση στο μέλλον.
Γενικά, στις περισσότερες περιπτώσεις το όριο του χειρουργείου είναι οι 50°.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για πάθηση μυϊκής δυστροφίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όταν η σκολίωση ξεπεράσει τις 20°. Στην περίπτωση αυτή το χειρουργείο διατηρεί τη λειτουργία των πνευμόνων και την ικανότητα κινητοποίησης των ασθενών για αρκετά ακόμα χρόνια.

Το χειρουργείο μπορεί να είναι οπίσθιο ή συνδυασμός πρόσθιου και οπίσθιου. Η επιτυχία αυτών των χειρουργείων ορίζεται από παράγοντες που αφορούν στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. H χειρουργική θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα να δοθεί μια ισορροπία στη σπονδυλική στήλη. Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργικότητα και η άνεση του ασθενούς διατηρείται εξασφαλίζοντας μια παραγωγική ζωή, παρά τα κινητικά προβλήματα.