Ακτινογραφίες

Τι περιλαμβάνει μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης;

Οι απλές ακτινογραφίες ανακαλύφθηκαν το 1895 και από τότε αποτελούν την πιο κλασική απεικονιστική εξέταση της σπονδυλικής στήλης. Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση της δόσης της ακτινοβολίας που χρειάζεται για την λήψη μιας απλής ακτινογραφίας. Οι απλές ακτινογραφίες βοηθούν στην διάγνωση καταγμάτων, σκολίωσης, κύφωσης, σπονδυλόλυσης, οστεοαρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης, σπονδυλολίσθησης και σε άλλες παθολογίες της σπονδυλικής στήλης. Χάρη σε αυτές μπορούμε να αξιολογήσουμε τη γενική ανατομία της σπονδυλικής στήλης και να εντοπίσουμε τυχόν διαστρευλώσεις που τη θέτουν δυσλειτουργική.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακτινογραφιών της σπονδυλικής στήλης. Οι πιο συνηθισμένες όμως ακτινογραφίες είναι αυτές που λαμβάνονται σε όρθια θέση ούτως ώστε η σπονδυλική στήλη να παίρνει φορτία, οπότε έτσι έχουμε μια πραγματική απεικόνιση της κατάστασης της όπως είναι στο περπάτημα. Υπάρχουν επίσης ακτινογραφίες σε κάμψη και σε έκταση των διαφόρων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης. Σε τραυματισμούς όπως τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης, συχνά θα ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις για να εκτιμηθεί με ακρίβεια το εύρος της βλάβης και να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για την απλή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης δεν χρειάζεται καμιά προετοιμασία, δεν χρειάζεται λήψη υγρών ή αποχή από το φαγητό. Το μόνο που απαγορεύεται είναι η περίπτωση εγκυμοσύνης της ασθενούς. Συνήθως απαιτείται η απομάκρυνση όλων των μεταλλικών στοιχείων και να φορέσει ο ασθενής μια ποδιά και αυτό κυρίως για να μην εμφανίζονται τα μεταλλικά στοιχεία στην ακτινογραφία. Κομμάτια μόλυβδου χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν ευαίσθητα στοιχεία όπως είναι τα γεννητικά όργανα του ασθενούς.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στην απλή ακτινογραφία τα οστά φαίνονται λευκά ενώ οι υπόλοιποι ιστοί φαίνονται μαύροι. Έτσι οι ακτινογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Τα νεύρα και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν απεικονίζονται με ακρίβεια στην απλή ακτινογραφία. Ωστόσο, φαίνονται με γκρίζο ή λευκό χρώμα, ανάλογα με την πυκνότητά τους.