Αναρρώνοντας από το Χειρουργείο

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η μετάβαση στο σπίτι γίνεται τις περισσότερες φορές με καθισμένο τον ασθενή στην θέση του συνοδηγού ενός αυτοκινήτου. Σημαντικό είναι το κάθισμα να είναι ψηλό. Στο σπίτι χρειάζεται τις πρώτες μέρες κάποια βοήθεια για καθαρισμό, μαγείρεμα και προσωπική υγιεινή. Σε αυτή την φάση, φοράει έναν κηδεμόνα-ζώνη, ο οποίος σταθεροποιεί την σπονδυλική του στήλη.

Κατά την διάρκεια της ανάρρωσης καλό είναι να έχει ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά την επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες. Συνήθως απαιτείται περισσότερη ξεκούραση απ΄ότι προεγχειρητικά, για να μπορέσει το σώμα να ξεπεράσει το stress του χειρουργείου. Επίσης απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων από καλά ελεγχόμενη δίαιτα, αποχή από το τσιγάρο και αποφυγή υπερβολών διαφόρων δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο.
Οι περισσότεροι ασθενείς βγαίνουν από το σπίτι στις 5-7 ημέρες αν πρόκειται για ελάχιστο επεμβατικό χειρουργείο ή στις 2 βδομάδες αν πρόκειται για μεγαλύτερο χειρουργείο, όπου έρχονται στο ιατρείο για ράμματα και έλεγχο της τομής.
Η επιστροφή στην εργασία γίνεται αντίστοιχα στις 2 βδομάδες σε μικρά χειρουργεία και στο μήνα σε μεγάλα χειρουργεία.