Όταν επέλεγα την ιατρική, δεν είχα τρόπο να γνωρίζω πραγματικά, παρ’ ότι την υποψιαζόμουν, την ικανοποίηση που κρύβεται στη δυνατότητα να θεραπεύεις. Σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η χειρουργική, και ιδιαίτερα η εξειδίκευσή μου, που μου επιτρέπει να βοηθάω  παιδιά, μου προσφέρει πολύ μεγάλη προσωπική ικανοποίηση και επιβράβευση.

Αυτή ακριβώς την ικανοποίηση αναζητώ συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορες οργανώσεις όπως η FOCOS* και η Duncan Tree Foundation** (μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιείται στον τρίτο κόσμο, αναλαμβάνοντας  τη θεραπεία παιδιών με προβλήματα σπονδυλικής στήλης).

Πήγα πρώτη φορά στη Γκάνα, στη Δυτική Αφρική, το 2008, τρία χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από το Hospital for Special Surgery, προσκεκλημένος από τον μέντορά μου, τον Dr. Broachie, ιδρυτή του FOCOS. Εκεί,  πέρασα δυο από τις σημαντικότερες εβδομάδες στην ιατρική μου καριέρα. Έκανα αυτό που ονειρεύεται κάθε γιατρός, χειρούργησα δηλαδή εθελοντικά παιδιά με σοβαρή κύφωση και σκολίωση. Με μια ομάδα 40 εθελοντών αντιμετωπίσαμε τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, με ανταπόδοση μεγάλα παιδικά χαμόγελα. Δουλεύοντας με τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης (πέντε ακόμη χειρουργοί εκτός του δασκάλου μου, του Dr. Broachie), μυήθηκα στο complex spine surgery, δηλαδή στην ειδική χειρουργική σπονδυλικής στήλης για πολύ δύσκολα περιστατικά. Μέχρι το 2016 συμπλήρωσα 10 αποστολές στην Αφρική με ανάλογης έντασης χειρουργικό έργο.

Το 2012, εγκαινιάστηκε εκεί και το δικό μας Ορθοπαιδικό Νοσοκομείο, χωρητικότητας 50 κλινών, που διαθέτει δυο χειρουργεία τελευταίας τεχνολογίας, εξωτερικά ιατρεία, ακτινολογικό κέντρο, και κέντρο φυσικοθεραπείας. Τα παιδιά που χειρουργούμε στη Γκάνα είναι τα πιο δύσκολα περιστατικά στον κόσμο. Τα προβλήματά τους μας έχουν βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι και ικανότεροι χειρουργοί, ώστε να τους προσφέρουμε την καλύτερη λύση, ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύουμε τη μοναδική εμπειρία μας σε παγκόσμια συνέδρια και ειδικά περιοδικά. Στην Γκάνα, ο ομάδα της FOCOS πρωτοπορεί στις οστεοτομίες της σπονδυλικής στήλης (PVCR), στην αντιμετώπιση της βαριάς σκολίωσης (μεγαλύτερης των 110 μοιρών) και της πρώιμης παιδικής σκολίωσης.

Το χαμόγελο των παιδιών και η ευγνωμοσύνη των γονιών τους με αποζημιώνουν πάντα για τον χρόνο που περνάω μακριά από την οικογένειά μου, και μου θυμίζουν κατ’επανάληψη, γιατί θέλησα να γίνω γιατρός.  Όνειρό μου είναι να ξεκινήσω την αντίστοιχη οργάνωση στην Ελλάδα.

To 2017 πήγα στις Φιλιππίνες στην πόλη Davao. Μια βδομάδα με λιγότερα αριθμητικά χειρουργεία αλλά με ανάλογης με την Αφρική δυσκολία. Περισσότερα εδώ.

*FOCOS – Foundation for Orthopedics and Complex Spine, www.orthofocos.org. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να γνωρίσετε παιδιά με σοβαρά προβλήματα σπονδυλικής στήλης και να χρηματοδοτήσετε το χειρουργείο τους. Δείτε το αρχείο εδώ.

**Duncan Tree Foundation: www.duncantreefoundation.org