Επεμβατική θεραπεία πόνου – Θεραπεία πόνου

Οι ενέσεις στεροειδών (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό, καθώς και η καταστροφή με ραδιοκύματα ενός νεύρου, είναι μη επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου. Η θεραπεία με ενέσεις μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου από την εκφυλιστική νόσο του δίσκου (δισκοπάθεια), από την οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης (άλατα) και από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Οι ενέσεις κορτιζόνης έχουν σημαντική συνεισφορά στον έλεγχο του οξέος και του χρόνιου πόνου της σπονδυλικής στήλης.

Block Νεύρων

Το μπλοκάρισμα των νεύρων (block νεύρων) είναι η ένεση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού γύρω από ένα νεύρο. Αυτό γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Block των μικρών αρθρώσεων.
Η οστεοαρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αιτίες πόνου στην μέση. Κατά το block των μικρών αρθρώσεων, τοπικό αναισθητικό μαζί με κορτιζόνη εγχέεται μέσα στις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την άμεση αναισθησία και νάρκωση του πόνου στην άρθρωση από το τοπικό αναισθητικό και την χρόνια εξάλειψη του πόνου που προκαλεί η κορτιζόνη.
Block περιφερικών νεύρων
Τα περιφερικά νεύρα μπορεί να προκαλέσουν μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα, αίσθημα βελόνων. Αυτά συνολικά ονομάζονται παραισθησίες και είναι αποτέλεσμα διαταραχών των περιφερικών νεύρων.  Η έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού γύρω από ένα περιφερικό νεύρο βοηθάει στον έλεγχο των παραισθησιών.
Εκλεκτικά block ριζών
Όταν ο πόνος προέρχεται από την πίεση μιας ρίζας (δηλαδή του νεύρου που εξέρχεται από την σπονδυλική στήλη) και κατεβαίνει στο χέρι ή στο πόδι, ανάλογα με το αν βρίσκεται στον αυχένα ή στην οσφυϊκή μοίρα, τότε μπορεί κανείς να μπλοκάρει επιλεκτικά την συγκεκριμένη ρίζα, πάλι με την έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης.
Επισκληρίδια έγχυση κορτιζόνης
Ο επισκληρίδιος χώρος είναι ο χώρος μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και της μήνιγγας που περιβάλει τα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό.
Κατά την επισκληρίδια έγχυση, πάλι τοπικό αναισθητικό μαζί με κορτιζόνη τοποθετείται στον επισκληρίδιο χώρο, άρα ελαττώνει τον ερεθισμό και τον πόνο που προέρχεται από την πίεση των όλων των ριζών. Σαν μέθοδος είναι πιο γενική από την εκλεκτική έγχυση στις ρίζες αλλά έχει μερικά πλεονεκτήματα (όπως το ότι γίνεται χωρίς την βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος).
Έγχυση φαρμάκου στην ιερολαγόνια άρθρωση.
Η ιερολαγόνια άρθρωση είναι μια μεγάλη άρθρωση που συνδέει την
λεκάνη με την σπονδυλική στήλη. Εμπλέκεται περίπου στο 10 με 20 τις εκατό των περιπτώσεων της οσφυαλγίας και η έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις οσφυαλγίας.

Η διατομή των περιφερικών νεύρων

Συνήθως η διατομή των περιφερικών νεύρων αφορά στα μικρά νεύρα τα οποία πηγαίνουν στις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή του πόνου στην αρθρίτιδα της Σ.Σ.  Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται ραδιοσυχνότητα (radiofrequency),  η οποία προκαλεί ζέστη και  καταστρέφει το νεύρο της άρθρωσης με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο. Η διαδικασία είναι ανάλογη με το μπλοκάρισμα με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη και γίνεται με την χρήση ακτινοσκόπησης (ακτινογραφίας που βοηθάει στην σωστή τοποθέτηση της βελόνας). Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά, με το πιο χρονοβόρο κομμάτι της διαδικασίας να είναι η σωστή τοποθέτηση των βελονών.

Προϋποθέσεις για τοπική θεραπεία ασθενών

Για λόγους ασφαλείας, μερικές ομάδες ασθενών δεν επιτρέπεται να κάνουν τοπική θεραπεία πόνου. Αυτές είναι:
Α) όσοι έχουν αλλεργία στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται
Β) οι ασθενείς που έχουν:
• αναιμία
• άσθμα
• αιμορραγική διάθεση
• νόσο νεφρών
• κύηση
• σοβαρές παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Προετοιμασία του ασθενούς

Είναι βασικό ο ασθενής να ακολουθήσει τις παρακάτω απλές οδηγίες για την προετοιμασία του πριν από μία τοπική θεραπεία πόνου:
• Πρέπει να σταματήσει να παίρνει φάρμακα που διαταράσσουν την πήξη του αίματος όπως αντιπηκτικά ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Να μην έχει φάει ή πιεί  τις τελευταίες 6 ώρες
• Να πάει στο νοσοκομείο συνοδευόμενος από κάποιον, ο οποίος θα τον βοηθήσει μετά να γυρίσει σπίτι του.

Προετοιμασία στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο ο ασθενής ξεντύνεται και φοράει ρούχα χειρουργείου. Τοποθετείται πάντα monitor καρδιάς και αρτηριακής πίεσης. Ο σκοπός αυτών είναι η ασφαλής παρακολούθηση του ασθενούς κατά την διάρκεια της διαδικασίας και σε μερικές περιπτώσεις δίνονται και φάρμακα για να μπορέσει ο ασθενής να ηρεμήσει μια και οι επεμβάσεις αυτές γίνονται ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος και όχι αναισθητοποιημένος.

Τι να περιμένει κανείς κατά τη διάρκεια της έγχυσης;

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται υπό άσηπτες συνθήκες. Άρα το δέρμα καθαρίζεται και απολυμαίνεται και μετά ντύνεται με αποστειρωμένα χειρουργικά σεντόνια.
Πριν από την πραγματοποίηση της έγχυσης, το ακτινολογικό μηχάνημα τοποθετείται γύρω από τον ασθενή. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την βελόνα με ακρίβεια στην σωστή θέση. Αφού τοποθετηθεί η βελόνα στην σωστή θέση, τότε εγχύεται ο συνδυασμός τοπικού αναισθητικού με κορτιζόνη.

Μετά την έγχυση

Μετά την έγχυση, ο ασθενής παραμένει στον χώρο περίπου 1 ώρα για παρακολούθηση. Μερικές φορές η περιοχή στην οποία έχει γίνει η έγχυση καθώς και το πόδι του ασθενούς (σπανιότερα), μπορεί να είναι μουδιασμένα. Όταν το μούδιασμα υποχωρήσει ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του.
Η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει ήπιες επιπλοκές, όπως αύξηση του ζαχάρου, θόλωμα όρασης και συχνουρία. Επίσης μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί πυρετός ή πόνος στην περιοχή της έγχυσης.
Κατά κανόνα η έγχυση ως επέμβαση είναι ακίνδυνη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος του ασθενούς από τρώση της μήνιγγας η και πόνος από τρώση του ίδιου νεύρου.
Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν επιπλοκές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.