Κύφωση

Παρουσίαση

Μπορείτε να κατεβάσετε το pdf από εδώ.

Κύφωση

Όταν μιλάμε για την κύφωση αναφερόμαστε, ουσιαστικά, στο σχηματισμό που δημιουργεί η σπονδυλική στήλη στο τμήμα της θωρακικής μοίρας.
Η σπονδυλική στήλη, όταν την κοιτάζουμε από το πλάι, παρουσιάζει 3 καμπύλες:

 1. Στον αυχένα υπάρχει λόρδωση
 2. Στη θωρακική μοίρα υπάρχει κύφωση
 3. Στην οσφυϊκή μοίρα υπάρχει λόρδωση

Οι καμπύλες αυτές παρουσιάζονται με σχήμα «S» και αποτελούν μία φυσιολογική κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.

Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις οι καμπύλες μπορεί να είναι πιο έντονες. Όταν η κύφωση στη θωρακική μοίρα γίνεται υπερβολική, δηλαδή ξεπερνάει τις 50°, τότε τη θεωρούμε παθολογική.

Κύφωση – Τύποι

Οι τύποι της κύφωσης είναι οι εξής:

 • Κύφωση της στάσης (postural kyphosis ή roundback)
  Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη κύφωση, η οποία είναι εύπλαστη και μπορεί να διορθωθεί κατόπιν προσπάθειας του ασθενούς.
 • Πρωτογενής κύφωση ή νόσος του Scheuermann
  Είναι σπανιότερος τύπος κύφωσης, ο οποίος οφείλεται στην εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων σε νεαρή ηλικία. Η διάκρισή του από την κύφωση στάσης είναι ότι φαίνεται πολύ έντονα όταν ο ασθενής σκύβει μπροστά (δες εικόνα ασθενή). Σε μια τέτοια περίπτωση η πλάτη του φαίνεται από το πλάι. Τα αίτια της κύφωσης Scheuermann δεν είναι γνωστά. Παρόλα αυτά, θεωρείται ότι οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες διότι συχνά εμφανίζεται σε πολλά άτομα στην ίδια οικογένεια. Ο τύπος αυτός εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 12 με 14ων ετών.
 • Κύφωση από κατάγματα
  Τα κατάγματα μπορεί να προκύπτουν από τραυματισμό ή καρκίνο ή και φλεγμονές.

Κύφωση – Διάγνωση

Η διάγνωση για την κύφωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό σκολίωσης, ο οποίος είναι θα την αναγνωρίσει μέσα από κλινική εξέταση.  Κατά τη διάγνωση, ο ασθενής θα κληθεί να σκύψει μπροστά και ο γιατρός θα παρατηρήσει από το πλάι τον σχηματισμό.
Κατά την εξέταση, ο γιατρός θα αναζητήσει τυχόν βράχυνση των οπισθίων μηριαίων καθώς πιθανό πόνο στην σπονδυλική στήλη.

Για την ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας και την ανάδειξη του μεγέθους της κύφωσης, είναι απαραίτητος ο ακτινολογικός έλεγχος (απλές ακτινογραφίες).

Κύφωση – Θεραπεία

Ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της κύφωσης, η θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

Κύφωση – Συντηρητική Αγωγή

Η προτεινόμενη συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της κύφωσης στάσης είναι η φυσική άσκηση.
Όσον αφορά στην κύφωση τύπου Scheuermann, συστήνεται η εφαρμογή κηδεμόνα με σκοπό την αποφυγή επιδείνωσής της / διόρθωση της κύφωσης, μόνο εφόσον ο ασθενής συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ο κηδεμόνας πρέπει να συνδυάζεται με φυσικοθεραπεία και φυσική άσκηση.

Κύφωση – Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί θεραπεία εκλογής στις περιπτώσεις όπου:

 • Η κύφωση επιμένει, παρά τη συντηρητική αγωγή
 • Η κύφωση είναι πολύ σοβαρή εξ αρχής

Το όριο μετάβασης από τον κηδεμόνα στη χειρουργική αντιμετώπιση, τοποθετείται γύρω στις 80 με 90° προκειμένου για θωρακική κύφωση (η φυσιολογική κύφωση είναι 20° με 40° στον θώρακα).
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τη μέθοδο της σπονδυλοδεσίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πολύ συχνά απαιτείται να διενεργηθούν οστεοτομίες της σπονδυλικής στήλης.