Τι είναι η κύφωση πλάτης;

Όταν βλέπουμε από το πλάι την σπονδυλική στήλη, αναγνωρίζουμε 3 καμπύλες. Στον αυχένα υπάρχει λόρδωση, στην θωρακική μοίρα της σπονδυλική στήλης υπάρχει  κύφωση και  στην οσφυϊκή μοίρα υπάρχει λόρδωση. Είναι φυσιολογικό η σπονδυλική στήλη να έχει καμπύλες και να έχει το σχήμα S από το πλάι. Σε μερικές περιπτώσεις αυτές οι καμπύλες είναι πιο έντονες και όταν η κύφωση στην θωρακική μοίρα γίνεται υπερβολική, δηλαδή ξεπερνάει τις 50° την θεωρούμε παθολογική.

Κύφωση

Ποιοι οι τύποι της και τα συμπτώματα;

Η πιο συνηθισμένη είναι η κύφωση της στάσης (postural kyphosis ή roundback) η οποία είναι εύπλαστη και μπορεί να διορθωθεί αν ο ασθενής το προσπαθήσει.

Η δεύτερη και πιο σπάνια είναι η πρωτογενής κύφωση ή νόσος του Scheuermann, που είναι το αποτέλεσμα της εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων σε νεαρή ηλικία, και ξεχωρίζει από την κύφωση στάσης γιατί φαίνεται πολύ πιο έντονη όταν ο ασθενής σκύβει μπροστά και βλέπουμε την πλάτη του από το πλάι. Ο λόγος της Scheuermann δεν είναι γνωστός, αλλά μάλλον υπάρχει κάποια κληρονομικότητα γιατί εμφανίζεται σε πολλά άτομα στην ίδια οικογένεια. Εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 12 με 14ων ετών.

Τέλος υπάρχει και η κύφωση από κατάγματα (από τραυματισμό ή καρκίνο) ή και φλεγμονές.

Πως γίνεται η διάγνωση της κύφωσης;

Μπορεί να διαγνωστεί αν ο ασθενής σκύψει μπροστά και ο γιατρός τον παρατηρεί από το πλάι. Σε περίπτωση που υπάρχει οξεία κύφωση (όπως σε κατάγματα και φλεγμονές) αυτή  φαίνεται ακόμα περισσότερο (Gibbus deformity). Ο γιατρός επίσης εξετάζει την βράχυνση των οπισθίων μηριαίων καθώς και τον πιθανό πόνο στην σπονδυλική στήλη. Ακτινολογικός έλεγχος είναι οι απλές ακτινογραφίες στις οποίες μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της.

Ποιες οι εναλλακτικές για θεραπεία και αντιμετώπιση;

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η φυσική άσκηση είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την κύφωση στάσης. Η αγωγή στην κύφωση τύπου Scheuermann είναι ο κηδεμόνας για να αποφευχθεί η χειροτέρευσή της, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του παιδιού. Ο κηδεμόνας πρέπει να συνδυάζεται με φυσικοθεραπεία και  φυσική άσκηση ούτως ώστε να διατηρείται η ευκινησία  της σπονδυλικής στήλης και η μυϊκή ισχύς.

Θεραπεία με χειρουργείο

Αν η κύφωση εξακολουθεί να προχωράει, παρά την συντηρητική αγωγή ή αν είναι πολύ σοβαρή εξ αρχής, τότε το χειρουργείο είναι απαραίτητο. Το όριο μετάβασης από τον κηδεμόνα στην χειρουργική αντιμετώπιση, τοποθετείται γύρω στις 80 με 90° προκειμένου για θωρακική κύφωση (η φυσιολογική κύφωση είναι 20° με 40° στον θώρακα). Πολύ συχνά χρειάζονται κατά τη διάρκεια της σπονδυλοδεσίας χρειάζονται οστεοτομίες της σπονδυλικής στήλης.