Η αξονική τομογραφία παρέχει εικόνες ανώτερες από τις απλές ακτινογραφίες, χρησιμοποιώντας την ίδια μορφή ακτινοβολίας Χ. Η αξονική είναι καλύτερη εικόνα των οστών, των μαλακών ιστών των οργάνων, των μεσοσπονδυλίων δίσκων καθώς και του νωτιαίου μυελού. Οι εικόνες που παράγονται είναι ασπρόμαυρες, αν και με την σύγχρονη τεχνολογία φτιάχνονται και χρωματισμένες εικόνες. Κατά την διάρκεια της αξονικής τομογραφίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα σκιαγραφικά τα οποία εγχέονται ενδοφλεβίως στον ασθενή. Η αξονική τομογραφία βοηθάει στην διάγνωση της κήλης δίσκου, των καταγμάτων, της φλεγμονής των μεταστάσεων της σπονδυλικής στήλης, της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα καθώς και της εκφυλιστικής νόσου του δίσκου. Η αξονική τομογραφία εμπεριέχει κάποιο βαθμό έκθεσης στην ακτινοβολία γι΄ αυτό παραγγέλλεται μόνο σε περίπτωση που θεωρείται ότι είναι απαραίτητη για την διάγνωση (δηλαδή δεν επαρκεί η μαγνητική τομογραφία).

Εξοπλισμός

Ο αξονικός τομογράφος είναι σαν μια τεράστια κουλούρα μέσα στην οποία μπαίνει ο ασθενής. Ο χώρος που παρέχεται είναι μεγάλος και σε καμιά περίπτωση ο ασθενής δεν νιώθει κλειστοφοβία. Το μηχάνημα γυρνάει γύρω από τον ασθενή. Κατά την περιστροφή του μηχανήματος γύρω του παράγονται εικόνες οι οποίες παραλαμβάνονται από το κομπιούτερ και αυτός τις ανασυνθέτει σχηματίζοντας τις τομές του σώματος. Οι τομές αυτές είναι ή αξονικές, δηλαδή κάθετες κατά μήκος του σώματος του ασθενούς ή ανά συνθέσεις στο μετωπιαίο και στο προσθιοπίσθιο-πλάγιο επίπεδο.

Προετοιμασία πριν την αξονική τομογραφία

Ο ασθενής δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία. Όπως και στην απλή ακτινογραφία ο ασθενής δεν χρειάζεται να απέχει από τρόφιμα ή υγρά, εκτός από την περίπτωση που γίνεται προγραμματισμένη χρήση σκιαγραφικού. Πάλι ο ασθενής πρέπει να αφαιρέσει τα μεταλλικά αντικείμενα για να μην παρεμβάλλονται στην τομογραφία. Ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου και παραμένει ακίνητος για όσο διαρκεί η εξέταση. Η εξέταση διαρκεί κάποια λεπτά κατά την διάρκεια των οποίων ο τεχνολόγος προσέχει τον ασθενή και τις εικόνες που σχηματίζονται στον υπολογιστή.