Τι είναι η αξονική τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία παρέχει εικόνες ανώτερες από τις απλές ακτινογραφίες, χρησιμοποιώντας την ίδια μορφή ακτινοβολίας Χ. Η αξονική προσφέρει την καλύτερη δυνατή εικόνα των οστών, των μαλακών ιστών των οργάνων, των μεσοσπονδυλίων δίσκων καθώς και του νωτιαίου μυελού. Οι εικόνες που παράγονται είναι ασπρόμαυρες και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, αν και με την σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε πλέον να έχουμε και χρωματισμένες εικόνες.

Κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα σκιαγραφικά τα οποία εγχέονται ενδοφλεβίως στον ασθενή. Η αξονική τομογραφία βοηθά σημαντικά για τη διάγνωση της κήλης δίσκου, των καταγμάτων, της φλεγμονής των μεταστάσεων της σπονδυλικής στήλης, της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα καθώς και της εκφυλιστικής νόσου του δίσκου.

Η αξονική τομογραφία εμπεριέχει κάποιο βαθμό έκθεσης στην ακτινοβολία γι΄ αυτό παραγγέλλεται μόνο σε περίπτωση που θεωρείται ότι είναι απαραίτητη για τη διάγνωση (δηλαδή δεν επαρκεί η μαγνητική τομογραφία).

Τι εξοπλισμός απαιτείται για την πραγματοποίησή της;

Ο αξονικός τομογράφος είναι σαν μια τεράστια κουλούρα μέσα στην οποία μπαίνει ο ασθενής. Ο χώρος που παρέχεται είναι μεγάλος και σε καμιά περίπτωση ο ασθενής δεν νιώθει κλειστοφοβία. Το μηχάνημα γυρνάει γύρω από τον ασθενή.

Κατά την περιστροφή του μηχανήματος γύρω του, παράγονται εικόνες οι οποίες παραλαμβάνονται από τον υπολογιστή, ο οποίος με τη σειρά του τις ανασυνθέτει σχηματίζοντας τις τομές του σώματος. Οι τομές αυτές είναι ή αξονικές, δηλαδή κάθετες κατά μήκος του σώματος του ασθενούς ή ανά συνθέσεις στο μετωπιαίο και στο προσθιοπίσθιο-πλάγιο επίπεδο.

Προετοιμασία πριν την αξονική τομογραφία

Ο ασθενής δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία. Όπως και στην απλή ακτινογραφία ο ασθενής δεν χρειάζεται να απέχει από τρόφιμα ή υγρά, εκτός από την περίπτωση που γίνεται προγραμματισμένη χρήση σκιαγραφικού.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρέσει κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα για να μην παρεμβάλλονται στην τομογραφία. Θα πρέπει να φοράει άνετα ρούχα, ώστε να μην αισθάνεται πίεση ή δυσφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Αφού αφαιρέσει κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα, ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου και παραμένει ακίνητος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η διάρκειά της δεν υπερβαίνει τα λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο τεχνολόγος παρατηρεί τον ασθενή και τις εικόνες που σχηματίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.

Ποιο είναι το κόστος της αξονικής τομογραφίας;

Το κόστος της αξονικής τομογραφίας επηρεάζεται από τον τύπο της εξέτασης. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εξέταση.