Η μαγνητική τομογραφία είναι μια τεχνική ιατρικής απεικόνισης πιθανών αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης νεύρων, κήλης δίσκου, της πίεσης νωτιαίου μυελού και της φλεγμονής. Σε περιπτώσεις όπως τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, η μαγνητική τομογραφία είναι μοναδική που έχει δυνατότητα να ξεχωρίσει τα νέα από τα παλία κατάγματα, καθώς και τα μεταστατικά από τα οστεοπορωτικά κατάγματα.
Το αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας είναι εικόνες δύο διαστάσεων της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος με την χρήση μαγνητικών πεδίων και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε αντίθεση με άλλες εξετάσεις, δεν είναι επεμβατική, ούτε εμπεριέχει ακτινοβολία. Επίσης σε σύγκριση με τις αξονικές τομογραφίες ή τις απλές ακτινογραφίες, η μαγνητική τομογραφία παράγει ιδιαίτερα λεπτομερείς εικόνες οι οποίες μπορούν να απεικονίσουν την παθολογία των μαλακών ιστών.
Η μαγνητική τομογραφία όπως και η σύγχρονη αξονική, μπορεί να χωρίσει το σώμα στα τρία επίπεδα του χώρου, σε πρόσθιο-οπίσθιο επίπεδο όπου παίρνει εικόνες από μπροστά προς τα πίσω σαν πρόσθια ακτινογραφία, σε πλάγιο επίπεδο, δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά και σε αξονικό επίπεδο, δηλαδή από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Η μαγνητική τομογραφία διαρκεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα.
Κατά την μαγνητική τομογραφία ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι το οποίο εισέρχεται μέσα στο σωλήνα (μαγνητικός τομογράφος). Γύρω από αυτόν τον σωλήνα περιστρέφονται 3 εξαιρετικά ισχυροί μαγνήτες. Η ποιότητα της μαγνητικής τομογραφίας εξαρτάται από την ένταση των μαγνητών αυτών, η οποία σήμερα φτάνει έως και 4 tesla. Για ασθενείς που δυσκολεύονται στους κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία),όπως είναι ο σωλήνας του κλασικού τομογράφου, υπάρχουν και οι ανοιχτοί μαγνητικοί τομογράφοι, οι οποίοι παράγουν ελαφρώς χειρότερης ποιότητας εικόνες απ ότι οι κλασικοί κλειστοί.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ασθενείς φοράνε ακουστικά ή ακούνε μουσική για να μην ακούνε τους ήχους που παράγει ο μαγνήτης και μπορούν να σκεπαστούν με κουβέρτα αν κρυώνουν. Ένας τεχνικός βρίσκεται εκτός δωματίου στον υπολογιστή αλλά ταυτόχρονο παρακολουθεί τον ασθενή καθώς και τις εικόνες που λαμβάνονται. Ο ασθενής μπορεί να επικοινωνεί με τον τεχνικό μέσω ενός μικροφώνου και αν επιθυμεί μπορεί να παρευρίσκεται μέσα στην αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου κατά την διάρκεια της εξέτασης και ένας συνοδός του.
Η μαγνητική τομογραφία δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Μερικοί ασθενείς τρομάζουν με την ιδέα της μαγνητικής, περισσότερο λόγω της κλειστοφοβίας. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να αποφύγει φαγητά ή ποτά πριν την εξέταση εκτός και αν χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό. Το τελευταίο χρησιμοποιείται στις σπονδυλικές στήλες που έχουν ήδη χειρουργηθεί και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται προετοιμασία ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι αλλεργίας στο σκιαγραφικό.
Πριν από κάθε μαγνητική τομογραφία, ο ασθενής πρέπει να αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα και να φορέσει μια ιατρική ποδιά. Μερικοί ασθενείς απαγορεύεται να κάνουν μαγνητική τομογραφία.
Αυτοί είναι οι ασθενείς που έχουνε βηματοδότη, clips σε ανευρύσματα, μερικά ορθοπαιδικά ή οδοντιατρικά εμφυτεύματα τα οποία είναι από ατσάλι, ασθενείς που είναι υπέρβαροι, γυναίκες εγκυμονούσες (χωρίς να είναι γνωστή η επίπτωση στο έμβρυο).