Πονάει η Μέση Σας; Ποιον Γιατρό Πρέπει Να Επισκεφθείτε;

Ο πόνος στη μέση είναι κάτι τόσο συνηθισμένο και ταυτόχρονα τόσο τρομακτικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα έρθουν αντιμέτωποι με πόνο στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Βέβαια, όταν κάποιος πονάει στη μέση του πολλές φορές δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιος ιατρός είναι ο καταλληλότερος για να τον βοηθήσει με το πρόβλημά του.

Ποια ειδικότητα λοιπόν πρέπει κάποιος να επισκεφτεί, εάν πονάει η μέση του και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει;

 

Πόνος στη μέση: Ένα κοινό πρόβλημα

Ο πόνος στη μέση είναι τόσο κοινός που σύμφωνα με μελέτες περίπου το 80% των ενηλίκων θα αντιμετωπίσουν πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, ο πόνος στη μέση δεν είναι πάντα αναγκαίο να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου και αυτό εξαρτάται από το αίτιο που τον προκαλεί.

 

 

Ποιον γιατρό να επισκεφθείτε πρώτα

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει πόνο στη μέση, ο οποίος μάλιστα επιμένει και δεν υποχωρεί με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα κατάλληλα για μυϊκούς πόνους, τότε πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε έναν ορθοπαιδικό. Ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει τον ασθενή και θα προσπαθήσει μέσω της κλινικής εξέτασης να εντοπίσει το αίτιο του πόνου. Το πιθανότερο είναι πως θα ζητήσει επίσης και κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική), έτσι ώστε να είναι απολύτως βέβαιος σχετικά με το τι ακριβώς ευθύνεται για τον πόνο στη μέση. Μόνο όταν θα εξακριβωθεί η αιτία του πόνου, θα προταθεί και η κατάλληλη θεραπεία.

 

 

Πότε να επισκεφθείτε έναν χειρουργό

Στην περίπτωση που ο πόνος στη μέση επιμένει παρά το πέρας της θεραπείας, τότε ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό. Ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια εξέταση και θα αξιολογήσει την κατάσταση σας. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι υπάρχει κάποια σοβαρή ανωμαλία ή πρόβλημα, τότε ο χειρουργός μπορεί να προτείνει τη χειρουργική επέμβαση ως λύση.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια η λύση για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή και μόνο όταν είναι απαραίτητες. Ο χειρουργός θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς.

 

 

Τι ρόλο παίζει ο φυσικοθεραπευτής;

Είτε ο ορθοπαιδικός σάς προτείνει μια συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου, είτε σε περίπτωση σοβαρής βλάβης, προτείνει την επέμβαση, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε και φυσικοθεραπείες. Οι φυσικοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στη διάγνωση και την μη χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος. Έχουν ειδίκευση σε θέματα όπως η αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, η αντιμετώπιση της φλεγμονής και η αποκατάσταση της κίνησης.

Ο φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές και ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου. Επίσης, μπορεί να σας παρέχει οδηγίες για τη βελτίωση της στάσης και της κίνησής σας. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών και τη βελτίωση της κινητικότητας στην περιοχή της μέσης σας.

 

 

Πότε να ζητήσετε βοήθεια για τον πόνο

Ο πόνος στην μέση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αφού τον αποτρέπει και από το να κάνει ακόμη και απλές δραστηριότητες στην καθημερινότητά του. Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ιατρό όταν αντιμετωπίζετε πόνο στην μέση. Όσο νωρίτερα ζητήσετε βοήθεια, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντιμετώπιση του πόνου.

Ο πόνος στη μέση στην περίπτωση που είναι χρόνιος, μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, αφού θα έχει συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση, κάνοντας πιο δύσκολη την εξάλειψη του πόνου, ακόμα και στην περίπτωση που η φλεγμονή ή το οποιοδήποτε αίτιο αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια από έναν γιατρό όταν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

 

 

Συμπεράσματα

Ο πόνος στη μέση είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κατάλληλο ιατρό για αξιολόγηση και θεραπεία. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με συμβουλές και ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου. Εάν ο πόνος σας δεν εξαφανιστεί, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν χειρουργό για περαιτέρω αξιολόγηση