Παρότι το χειρουργείο σαν εμπειρία μπορεί να είναι αρκετά ψυχοφθόρο, όσο πιο καλά προετοιμαστεί κανείς, ψυχικά και σωματικά, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα του χειρουργείου και λιγότερη η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία του χειρουργημένου.
Η συνειδητοποίηση για κάθε ασθενή ότι χρειάζεται να χειρουργηθεί είναι συχνά δύσκολη. Το πιο σημαντικό θέμα είναι η επιλογή του χειρούργου και της ομάδας του, καθώς και του νοσοκομείου στο οποίο θα γίνει η επέμβαση. Παρόλα αυτά, εξίσου σημαντική είναι και η προετοιμασία του ασθενούς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και έχει τεράστια σημασία τόσο για την επιτυχία του χειρουργείου όσο και για την επιτυχή ανάρρωση από αυτό.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, ανάλογα με τον χρόνο που έχει πριν από το χειρουργείο, για να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι καλό να είναι κάποιος όσο το δυνατόν πιο υγιής, για να αντεπεξέλθει από το stress της επέμβασης. Μερικές φορές απαιτείται να κάνει ο ασθενής διάφορες ενέργειες για να βελτιωθεί η φυσική του κατάσταση, όπως να χάσει βάρος, να κάνει σωματική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος.
Κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, ομάδα γιατρών θα εκτιμήσει την φυσική κατάσταση του ασθενούς με την χρήση του αιματολογικού, καρδιολογικού και όποιου άλλου ελέγχου χρειαστεί. Στους γιατρούς αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο αναισθησιολόγος που συμμετέχει στο χειρουργείο.
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων του χειρουργείου και προλαμβάνει τις λοιμώξεις.
Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και σε πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά ή κρέας. Καλό είναι να αποφεύγονται τα λίπη καθώς και οι τροφές με συντηρητικά και η ζάχαρη. Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν, αν και καλύτερο είναι να παίρνει κανείς τις βιταμίνες από την ισορροπημένη διατροφή (υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες κατά την διάρκεια του χειρουργείου).
Οι υπέρβαροι ασθενείς ιδανικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος πριν το χειρουργείο με σωστή διατροφή και άσκηση. Το επιπλέον βάρος επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη με επιπλέον φορτίο, το οποίο με την σειρά του δυσχεραίνει την μετεγχειρητική της ίαση. Σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να χάσει πολύ βάρος, καλό είναι να γίνει με τη βοήθεια κάποιου ειδικού γιατί αλλιώς μπορεί να προκληθούν επιπλέον διαταραχές στη υγεία του ασθενούς.
Η άσκηση βοηθάει προεγχειρητικά ενισχύοντας τους μυς, την καρδιαναπνευστική ικανότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά κανόνα, όσο πιο γυμνασμένος είναι κανείς, τόσο πιο γρήγορα αναρρώνει και επιστρέφει στην ενεργή και υγιή ζωή. Ανάλογα με την γενική φυσική κατάσταση καθώς και με τον βαθμό του πόνου που νοιώθει ο ασθενής, η άσκηση μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα, κολύμπι, αερόβια γυμναστική μέσα στο νερό ή ελαφριά άρση βαρών. Ένας φυσικοθεραπευτής ή ένας επαγγελματίας γυμναστής, μπορούν να βοηθήσουν σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνει κανείς πριν το χειρουργείο. Το κάπνισμα αυξάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές υπονομεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας επιπτώσεις στην αναισθησία και προκαλώντας διαταραχές στους πνεύμονες.
Υπάρχουν πολλοί χειρουργοί σπονδυλικής στήλης που αρνούνται να κάνουν σπονδυλοδεσία σε ασθενείς που είναι καπνιστές, για το λόγο ότι υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν την σπονδυλοδεσία να αναστέλλεται από τα παράγωγα του τσιγάρου. Με το σταμάτημα του καπνίσματος μερικούς μήνες πριν το χειρουργείο αλλά και κατά την διάρκεια της ανάρρωσης, παρατηρείται μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Πέραν από την σωματική κατάσταση, εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική και πνευματική κατάσταση του ασθενούς. Πριν το χειρουργείο είναι σημαντικό ο ασθενής να ξέρει τι να περιμένει από κάθε τμήμα της διαδικασίας (χειρουργείο-ανάρρωση)
Χρειάζεται να υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα συνοδεύσει τον ασθενή κατά την εισαγωγή και την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπως επίσης χρειάζεται κάποιος ο οποίος θα μένει μαζί του στο σπίτι και θα τον βοηθήσει στην καθημερινή σωματική του υγιεινή, σίτιση και ότι άλλο χρειαστεί. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί βοήθεια στο σπίτι εξαρτάται από το είδος του χειρουργείου και από τυχόν ιδιαιτερότητες που έχει ο χειρουργημένος, αν και στα συνηθισμένα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης αυτό είναι μερικές μέρες που περνούν κατά τη μετεγχειρητική παραμονή στο νοσοκομείο.
Είναι καλή ιδέα να έχει ετοιμάσει κάποιος το σπίτι για την μετεγχειρητική περίοδο. Συνήθως υπάρχει περιορισμός στο σκύψιμο και στην άρση βάρους και έτσι τα απαραίτητα αντικείμενα όπως τηλέφωνο, φαγητό και φάρμακα, θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα. Μπορεί να κάνει κανείς ανακατανομή των επίπλων έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανέβει σκάλες. Μπορεί το κρεβάτι να είναι πολύ χαμηλό και να χρειάζεται να ψηλώσει. Επίσης θα ήταν καλό να αφαιρεθούν όλα τα χαλιά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτεί ο χειρουργημένος και να πέσει. Μπορεί να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για το μπάνιο ή για το περπάτημα (περιπατητήρας ή «Π»).
Είναι σημαντικό να έχει κανείς ρεαλιστικά πλάνα για την αποκατάστασή του στην μετεγχειρητική περίοδο. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί να φορέσει κηδεμόνα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί οι οποίοι κρατούν τον ασθενή μακριά από την δουλειά του ή άλλες δραστηριότητες και αυτό πρέπει να έχει υπολογιστεί.
Μερικές μέρες πριν το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να έχει σαφείς οδηγίες όσον αφορά την διακοπή λήψης κάποιων φαρμάκων (αντιπηκτικά), την λήψη των κανονικών φαρμάκων, την εύρεση αιμοδοτών και συνοδού για το νοσοκομείο. Αυτές οι οδηγίες εξατομικεύονται αλλά γενικά έχουν ως εξής:
Aιμοδότες
Οι αιμοδότες πρέπει να καταθέσουν αίμα πριν το χειρουργείο. Συνήθως η αιμοδοσία των νοσοκομείων χρειάζεται 2-3 μέρες για να διασταυρώσει το απαραίτητο αίμα.
Οδηγίες για φαγητό και φάρμακα
Αν και πάλι εξατομικεύονται οι οδηγίες, ο γενικός κανόνας είναι η διακοπή, αρκετές μέρες νωρίτερα, των φαρμάκων που προκαλούν διαταραχή της πήξης του αίματος όπως τα αντιπηκτικά ή τα αντιφλεγμονώδη. Τα φάρμακα της πίεσης και του θυρεοειδούς ή άλλα φάρμακα, λαμβάνονται το πρωί του χειρουργείου με μια γουλιά νερό. Όσον αφορά το φαγητό, στα περισσότερα χειρουργεία οι ασθενείς δεν πρέπει να φάνε και να πιούνε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της παραμονής του χειρουργείου.
Εισαγωγή στο νοσοκομείο
Την ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο οι ασθενείς πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα, αλλά είναι σταθερά στο πόδι για να μην δημιουργούν δυσκολία στο περπάτημα. Για τις επόμενες μέρες θα χρειαστούν διάφορα προσωπικά είδη όπως εσώρουχα, πιτζάμες, οδοντόβουρτσα κ.λ.π. Καλό είναι να μην παίρνει κανείς μαζί του κοσμήματα και ακριβά είδη. Πριν αλλά και μετά το χειρουργείο, οι περισσότεροι ασθενείς φορούν μια ειδική νοσοκομειακή ποδιά η οποία κλείνει από πίσω.
Παρότι το χειρουργείο σαν εμπειρία μπορεί να είναι αρκετά ψυχοφθόρο, όσο πιο καλά προετοιμαστεί κανείς, ψυχικά και σωματικά, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα του χειρουργείου και λιγότερη η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία του χειρουργημένου.